Lim findes i så mange varianter, at det ofte kan være svært at vælge det rigtige produkt til opgaven. Her er en oversigt over de forskellige typer lim, og hvordan de skal bruges.
De fleste af os har brugt lim, siden vi var børn, og limen blev faktisk også opfundet for meget længe siden. Det tidligste fund af lim stammer fra hulemalerier, der er over 5.000 år gamle! Mennesket opdagede hurtigt, at animalske produkter indeholdt kollagen, som er det vigtigste stof i lim.
Siden da er der skabt mange forskellige typer lim til alle mulige formål, herunder klæbemidler, beskyttende belægninger og medicinske applikationsløsninger. Men for de fleste af os er lim primært et uvurderligt værktøj til hobbybrug, enkle husholdningsreparationer og byggeprojekter.
Der findes grundlæggende to typer kontaktlim: gel og væsker. Det er materialerne og opgaven, du skal løse, der dikterer, hvad der er det bedste valg for dig.
Flydende kontaktlim er ideel til limning af ikke-porøse, glatte, tæt sammenføjede overflader. Det er for eksempel let at reparere knækkede plader, revnet træ eller overfladen på små apparater med en stærk, flydende kontaktlim.
Gel er især nyttig, når du arbejder på ikke-vandrette overflader, fordi gel ikke drypper eller løber. Vælg en gel kontaktlim, for eksempel den fleksible og varmeresistente Pattex Kontaktlim Gel, når du skal lime lodrette overflader eller overflader med hældning.
Uanset om du arbejder på et projekt, der involverer polyester, træ, kork, stål, glas, papir, beton, fliser eller keramik, vil kontaktlim være den rigtige løsning for dig. Det meste kontaktlim kan både anvendes udendørs og indendørs.
En stærk universallim er et vigtigt værktøj, der er nemt at opbevare i dit køkkenskab eller værksted. De fleste universallim klarer nemt opgaven med limning af glasfiberarmeret polyester (FRP), Styrofoam®, træ, kork, lakerede overflader, metaller, glas, pap, læder og endda beton- og keramikfliser. Sørg for at finde en lim, der opfylder dit projekts behov for fugt, temperatur og slagfasthed! Et rigtigt godt bud er Pattex 100 % universallim.
Til beklædnings-, gips- eller krydsfinerarbejde skal du bruge en specialkonstrueret lim. Kig efter vandbaserede formler, der både er ikke-brændbare og miljøvenlige, og hvor der ikke er nogen barske kemikalier at bekymre sig om. Disse klæbemidler binder uden problemer til en lang række forskellige materialer, så uanset om dit træ er vådt, frossent eller behandlet, bliver limopgaven udført til punkt og prikke. Pattex Trælim Original og Pattex Trælim Fugtbestandig er for eksempel begge uden opløsningsmidler og er tilpasset alle typer træ. Desuden egner de sig perfekt til alle indendørs arbejder, da de er næsten lugtfri.
Hvis dit projekt ikke passer helt nøjagtigt ind i nogen af kategorierne ovenfor, så har Pattex en bred vifte af lim og klæbemidler til hvilken som helst opgave. Det gælder for eksempel hele serien af No More Nails produkter, som sikrer omgående vedhæftning og har en stærk sammenlimningskraft på et bredt udsnit af overflader:
- Træ
- Puds
- Beton
- Gips
- Sten
- Polystyren
- Keramik
- PVC
- Kork
Uanset hvad du skal have repareret, har Pattex en lim eller et klæbemiddel, der passer til dit projekt og dit budget.
Del dine egne projekter