Skip to Content
5 min læsning
Med limpistol er det let

Limpistol: Værktøjet over dem alle

Limpistol på drejebænk sammen med små glas, hvor der er fastgjort pyntesnore rundt om halsen.

En god limpistol af høj kvalitet er en vigtig del af værktøjskassen. Nem og brugbar til alle slags projekter i hjemmet – fra reparation til dekoration. Læs hvordan du får mest ud af din limpistol her.

I denne artikel

Hvilken limpistol skal du købe?

Når du skal vælge en god limpistol, bør du overveje hvilke typer materialer, du skal arbejde med. En limpistol med lavtemperatur hæfter ved omkring 120 °C og er derfor ideel til skrøbelige materialer, som papir, stof og karton eller pap. En limpistol med højtemperatur hæfter ved 190 °C og er generelt bedre egnet til stærke materialer som træ, plastik og metal. Du kan ofte kende forskel på de to typer ved at se på størrelsen af limpistolen.

Et par hænder holder en potteplanteskjuler med grøn pyntesnor rullet omkring den lige under kraven.
Med en limpistol kan du nemt lime forskellige typer af materialer sammen, fx stof/snor og keramik

En stor limpistol er en god løsning for mange fritidsprofessionelle. Den har en fin størrelse og kan bruges både til træ, læder, stof og syntetiske materialer. Langt de fleste modeller er lette både at påfylde lim til limpistol og trykke og fordele limen efterfølgende. Med i udvalgte pakker følger også en indbygget stander, der giver dig mulighed for at opbevare den, når den ikke er i brug – eller placere den sikkert, mens du arbejder. Det er en rigtig god investering.

Eksperttips

Sådan bruger du din limpistol sikkert

Limpistoler er nemme at bruge til små reparationer og hurtige gør-det-selv-projekter, men kræver et par gode sikkerhedsforanstaltninger. En stor limpistol kan operere ved højere temperaturer, end du måske forventer. Derfor er det vigtigt at kende dine sikkerhedsforanstaltninger, når du arbejder med din limpistol. Sådan her bruger du limpistol på en sikker måde:

  1. Tjek at din limpistol er i god stand. Brug aldrig en defekt limpistol med en beskadiget ledning. Er du i tvivl, så køb altid en ny.
  2. Se om mundstykket er rent. Fjern rester af gammel lim med en tandstik eller et stykke sølvpapir. Det gør løbet lettere at bruge, og forlænger limpistolens levetid.
  3. Påfyld lim til limpistol. Indsæt en ny limpatron, når du stadig har lidt tilbage i den nuværende limpatron. På den måde kan du fortsætte arbejdet, uden at skulle lægge limpistolen fra dig.
  4. Indsæt ledningen i stikket. Limpistolen vil starte opvarmningen, så snart den er sat til, så sørg for at den ikke kommer i kontakt med din hud eller andre overflader.
  5. Vent på at limen er opvarmet. Det tager som regel kun få minutter.
  6. Påfør limen. Start med en mindre mængde og tilføj mere, hvis det er nødvendigt. Det tørrer hurtigt, så små mængder er ofte mere effektivt.
  7. Sluk for din limpistol. Læg den et sikkert sted, og vent på at den afkøler. Det vil tage et par minutter, før limen er hærdet.

Inspiration til projekter med limpistol

Limpistoler er utroligt brugbare til gør-det-selv-projekter i alle størrelser. De er gode at gemme i kreativitetskassen for nye hobbyprojekter – og de er geniale til nemme problemløsninger i hjemmet.

En hvid lampeskærm bliver pyntet med et flettet, blåt kantbånd.
Er du træt af de gamle, kedelige lampeskærme – så brug limpistolen til at tilføre lidt liv og kulør

Her er et par idéer til, hvad du kan bruge din limpistol til:

  • Reparér stort set alting. Du kan bruge en limpistol til hurtige småreparationer på ting af blandt andet træ, metal, stof, læder og mange flere materialer.
  • Udfør nemme reparationer på stof. Brug din limpistol til at ombetrække en stol eller fikse kanten på dine jeans.
  • Skab kreative projekter. Du kan påføre limen direkte på lærred – eller lave højtidsdekorationer til juletræet, snefnug til vinduesophæng eller edderkoppespind til Halloween.

Del dine egne projekter

Måske er du også interesseret i